JAGODY GOJI

.........................

PRZEPISY

Świeży jak i suszony kolcowój -

Świeży jak również suszony kolcowój można jeść oddzielnie lub w kombinacji z orzechami i innymi owocami w postaci grylażu.

Dodawanie smaku do herbaty –

Kolcowój dodaje się tez do herbat. Owoce trzeba namaczać około 15 minut. Również w ten sposób wykorzystane owoce można następnie skonsumować.


Oświeżający wywar –

Klasycznym sposobem przygotowania jest gotowanie mniej więcej jednej łyżki kolcowoju (ok. 9-10 g) w 1 litrze wody przez 5 – 10 minut a następnie wywar ten wypić i zjeść wraz z owocami.

Spirytusowy ekstrakt nieśmiertelności-

80 g owoców wkłada się do 1 litra 40% spirytusu i pozostawia 2 miesiące do ekstrakcji. Po tym okresie można dodać trochę miodu i stosować 3 łyżki wraz z owocami 2 x dziennie na czczo.

Koktajl z jagodami goji i ziarnami kakao -

  • 2 banany
  • 2 łyżki jagód goji
  • 1 łyżka pokruszonych surowych ziaren kakao
   Wszystkie składniki miksujemy razem. Pijemy na świeżo. Koktajl dostarcza wielu cennych składników odżywczych i charakteryzuje się ciekawym smakiem.

Goji kulki
zawierają mnóstwo błonnika minerały takie jak : magnez, wapń, żelazo, fosfor, potas, sód, cynk, miedz, mangan, selen oraz witaminy: A, E, C i witaminy z grupy B.

Sprzęt potrzebny do wykonania kulek:
profesjonalny blender lub robot kuchenny


Składniki na około 12 kulek:
1/2 filiżanki jagód goji namoczone przez 20 min
1 filiżanka migdałów
3  duże daktyle
1 łyżka oleju kokosowego
1 łyżka maca
3 łyżki karobu


Wykonanie:
1.Umieść migdały w blenderze lub robocie kuchennym i zmiel na mąkę, następnie dodaj namoczone jagody goji (bez wody), daktyle i olej kokosowy.
2.Do masy dodaj maca, karob i sól , następnie formuj kulki obtaczając je w karobie, na końcu dodaj jagody goji dla ozdoby i wstaw do lodówki na 30 min.


Smacznego:)


Inne przepisy -

Dzięki swojemu delikatnemu smaku i działaniu kolcowój jest często składnikiem przepisów kulinarnych kuchni chińskiej, dodaje się również do wywaru z jarzyn oraz zup jarzynowych. Często wykorzystuje się kasza z ryżu z kustownicą, która wzmacnia wątrobę.


źródła:
gojishop.pl
allegro